Strona główna

Kontakt

 

Technik żywienia i usług gastronomicznych

Charakterystyka zawodowa absolwenta Technikum Żywienia
a) Miejsce pracy absolwentów Technikum Żywienia
- otwarte zakłady żywienia zbiorowego jak: restauracje, kawiarnie, bary, zajazdy, puby, hotele.
- zakłady zamknięte: stołówki szkolne, pracownicze, internatowe, szpitalne, sanatoryjne.
- produkcja potraw w: garmażerni, cukierni, deserowni.
b) Absolwenci Technikum Żywienia mogą być zatrudnieni na stanowisku:
- technologa sporządzania potraw
- kucharza
- barmana
- szefa kuchni
- organizatora żywienia.

Uwaga!
Absolwenci mogą samodzielnie prowadzić usługową działalność gastronomiczną, ukierunkowaną na planowanie i organizację przyjęć okolicznościowych.
c) Absolwent Technikum Żywienia nabywa wiadomości i umiejętności z zakresu:
- organizowania stanowiska pracy zgodnie z zasadami bhp
- kierowania zespołem pracowników odpowiedzialnych za poszczególne stanowiska pracy
- stosowania zasad higieny produkcji, osobistej
- korzystania z norm i receptur gastronomicznych
- sporządzania potraw i napojów
- układania i oceny jadłospisów
- sporządzania kalkulacji cen
- planowania i organizacji imprez okolicznościowych takich jak bankiety, wesela itp.


Jeśli jesteś zainteresowany tytułem technika żywienia powinieneś niezwłocznie zgłosić się do Zespołu Szkół Rolniczych im. Władysława Grabskiego w Sędziejowicach i rozpocząć naukę w jednym z następujących typów szkół:

Strona

O autorzeO autorze
Dodaj strone do ulubionychDodaj do Ulubione
Ustaw stronę jako startowąStartuj z nami
Napisz do nasNapisz do nas
Opowiedz o nas swoim przyjaciołomPoleć nas
Dopisz się lub poczytaj Księga Gości

Reklama


opracowania, ściągi, omówienia, streszczenia oraz darmowy dostęp do słowników

Reklama


lektury z omówieniem, testy, arkusze egzaminacyjne, 
internetowa księgarnia Wydawnictwa GREG
 

Powrót do góry